Online nyelvvizsgák megszervezésére kapott engedélyt négy hazai nyelvvizsgaközpont. Az Oktatási Hivatal akkreditációja feljogosítja ezeket a vizsgarendszereket a veszélyhelyzet ideje alatt a biztonságos, gyors és ügyfélbarát vizsgáztatásra. A vizsgáknál kiemelt figyelmet kapnak a felsőoktatásba felvételizők, hiszen számukra ez plusz pontszerzési lehetőség.

Czifrik-Keszthelyi Barbara az, Ixam Nyelvvizsgaközpont irodavezetője az M1 Ma reggel című műsorában elmondta az első nyelvvizsgák már májusban elkezdődnek, a vizsgázók általában angol és német nyelvből tehetnek nyelvvizsgát. Hozzátette, azonban van olyan vizsgaközpont is, ahol más nyelvekből is hirdetnek meg online nyelvvizsgát.

Elmondta, az Ixam Nyelvvizsgaközpont az első vizsgákat június elején fogja megszervezni angol és német nyelvből B2 és C1 szinten. Hozzátette, a vizsgákra online felületen lehet jelentkezni, illetve, aki ragaszkodik a papíralapú jelentkezéshez, azok email-ben vagy fax útján tudják eljuttatni a vizsgaközpontok számára a jelentkezéshez szükséges dokumentumokat.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a vizsga során tilos bármilyen segítség igénybevétele. A vizsgázó a nyelvvizsga során folyamatosan kapcsolatba kell legyen a táv-teremfelügyelővel videókapcsolaton keresztül. „Amennyiben a felügyelő bármiféle gyanús jelt észlel, felszólítja a vizsgázót, hogy a kamera segítségével mutassa körbe  a szobát, ahol éppen tartózkodik” – mondta. Hozzátette, ha pedig beigazolódik a csalás gyanúja a vizsgázót kizárják.

Azt is elmondta, hogy a harmincöt év alatti első vizsgázók visszaigényelhetik a vizsga díját, illetve az új szabályozás szerint a gyesen, gyeden lévő kismamák számára is ingyenes lesz a nyelvvizsga.

A teljes interjú a hirado.hu oldalon olvasható!