A fesztivál idei programjába beválogatott négy magyar animáció közül három a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemhez (MOME) kötődik, egy pedig a budaörsi Illyés Művészeti Szakképző Akadémián készült - olvasható a franciaországi filmes szemle honlapján.
 
A MOME megbízásából született meg az intézmény névadója, Moholy-Nagy László születésének 125. évfordulójára a Moholymotion című kisfilm, amely az alkalmazott animációs filmek között száll versenybe.
 
"Hatalmas siker, hogy a világ talán legjelentősebb animációs seregszemléjén versenybe kerül Moholy-Nagy Lászlóról készült filmünk, de még nagyobb siker, hogy rengeteg helyre, számtalan nézőhöz jutottak el Moholy-Nagy életművéről készült tartalmaink: a riportok, a dokumentumfilm és az animációs film is. Az online forgalmazáson túl országos televíziós csatornák vetítették a tartalmakat, de a mozikban, sőt a CineFest Miskolc Nemzetközi Filmszemlén is szerepet kaptak" - közölte az MTI-vel Kollarik Tamás producer.
 
A 125 másodperces Moholymotiont a Hen animációs stúdió - Darabos Éva, Kádár Melinda, Mákó Bori, Korcsok Lili -  animálta, narrátora Galambos Péter, a zenét Iszlai József szerezte hozzá, a producer pedig Kollarik Tamás mellett Fülöp József volt. A kisfilm teljes egészében megtekinthető a https://www.youtube.com/watch?v=PoHYVbh-l_g&ab_channel=MOMEBudapest linken.
 
MOMÉ-s alkotások az Annécy Filmfesztivál diplomafilmes versenyébe is meghívást kaptak.
 
Mostoha Marcell Avant (Előre) címmel készített egy csaknem négy perces, absztrakt animációt a tér és a térben lét kérdéseiről, Lerch Júlia Needs (Szükségletek) című, 3D-s kisfilmje pedig azt kutatja, miként változnak és hogyan befolyásolhatók az emberi szükségletek.
 
A diplomafilmek versenyében szerepel egy a budaörsi Illyés Művészeti Szakképző Akadémián készült kisfilm is. Szegedi Adél kétperces, Jelszó a * * * * * * * * * - hoz című, 101 másodperces animációja gyerekkori emlékek, naplójegyzetek és ezek felnőttkori értelmezései körül forog - olvasható a https://www.annecy.org/ holnapon.