„Sokan annak hallatán, hogy sarkvidéki, megijednek, hogy tényleg brutális hidegre,  mínusz 30–40 fokra kell számítani. Ez azonban általában nincs így, bár valóban a sarkvidék felől hozza az északi szél a hideg légtömeget, ez útja során megenyhül, és nálunk már jóval barátságosabb formában ér célt. Általában. De most azért nálunk is lesznek kemény fagyok” – mondta Molnár Csilla az M1 meteorológusa.

Évek óta február a leghidegebb hónapunk, most pedig a hideg egy anticiklon peremén egy markáns hidegfrontot követően érkezik hozzánk, és bizony „bekebelezi” a Kárpát-medencét, és nem lesz enyhébb az idő, mint a legészakibb tájakon – tette hozzá.

Mai nap késő estétől a legnyugatibb tájakon már erős, óránként 60 kilométer feletti széllökésekre lehet számítani, és az éjszaka egyre nagyobb területen támad fel a szél.

Csütörtökön már a hajnali órákban orkán erejű szél kíséretében „robban” be egy markáns hidegfront.

A reggeli órákban lesz a legmelegebb, majd óráról órára csökken a hőmérséklet. Csütörtök délelőtt a Bakonyban már az óránkénti 80 kilométert is túlszárnyalja a szél erőssége, de még délután is lesznek viharos széllökések, majd estére, éjszakára mérséklődik, de a légmozgás továbbra is északias marad, így a hideg kitart.

Szerda késő estétől a legnyugatibb tájakon már erős, 60 km/ h feletti lökésekre lehet számítani, és az éjszaka egyre nagyobb területen támad fel a szél. Csütörtök délelőtt a Bakonyban már az óránkénti 80 km-t is túlszárnyalja, de még délután is lesznek viharos széllökések, majd estére, éjszakára mérséklődik, de a légmozgás továbbra is északias marad, így a hideg kitart.

Pénteken és hétvégén is marad az erős északi szél, ami a hőérzetet rontja, mindenütt fagypont alatt maradnak a csúcsértékek is.

Mindenütt kemény fagyokra számíthatunk az éjszakákon, a szélvédett, hófödte tájakon, a fagyzugosabb helyeken mínusz 20 fok körüli minimumok várhatók. A valaha mért leghidegebb februári hőmérséklet mínusz 35 fok volt, 1940. február 16-án.

Rég nem látott káoszt okozott a hóvihar Hollandiában

Hollandiában teljesen megbénult az élet a Darcy nevű hóvihar miatt, az országban életbe léptették a legmagasabb szintű, vörös riasztási fokozatot – írta vasárnap a helyi sajtó. Nem jártak a vonatok, az autópályákat lezárták.