Idén hét kurzust hirdettek meg. A Nemzetközi Bartók Szeminárium művészeti vezetője Dubrovay László Kossuth-díjas zeneszerző lesz, akinek felkérésére olyan neves professzorok tartanak majd mesterkurzusokat, akik nemcsak Bartók Béla zenéjének értő tolmácsolói, de egyben kiváló előadóművészek is – írták.

Az akusztika, zeneelmélet és zeneszerzés mesterkurzust Dubrovay László, a karmester mesterkurzust Hamar Zsolt, a Nemzeti Filharmonikusok zeneigazgatója, a dal, oratórium és ária mesterkurzust Kiss B. Attila, a Budapesti Operettszínház főigazgatója vezeti majd. A hegedű mesterkurzust Jávorkai Sándor, a gordonka mesterkurzust pedig testvére Jávorkai Ádám tartja, a zongora mesterkurzus vezetője pedig ebben az évben Balázs János zongoraművész lesz.

Kiemelték, hogy a Nemzetközi Bartók Szeminárium történetében először idén indul tuba mesterkurzus, amelyen Bazsinka József tubaművész vezetésével folyik majd a szakmai munka.
A szervezők közleményükben hangsúlyozták, hogy a Nemzetközi Bartók Szeminárium kurzusaival nemcsak a bartóki örökséget szeretnék megőrizni és átadni a jövő generációk számára, de arra is rá kívánnak világítani, hogy milyen hatása van a szerző életművének.

Mint írták, Bartók Béla a 20. század egyik legjelentősebb zeneszerzője, művei a világ szinte összes koncerttermében rendre felcsendülnek. Bartók olyan örökséget hagyott hátra, amelyet állandó feladat megismertetni a hazai és külföldi fiatal zenészekkel.

A szeminárium célja, hogy a résztvevők közelebb kerüljenek Bartók Béla művészetéhez, jobban megértsék zenei nyelvezetét és autentikus környezetben - a szerző hazájában - tanulhassanak olyan kiváló muzsikusoktól, akik professzionális interpretálói Bartók műveinek.
A közlemény szerint a részletes kiírások megtalálhatók a www.bartokfesztival.hu oldalon, friss információkat pedig a Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál hivatalos Facebook-oldalán is közzétesznek.